نوع مقاله : مقاله پژوهشی
نویسنده
استادیار، گروه مدیریت عملیات و فناوری اطلاعات، دانشکده مدیریت، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده
امروزه، با وجود آگاهی فزایندهای که درباره ارزیابی تأمینکنندگان با توجه به جنبههای پایداری وجود دارد، محدودیتهایی در انتخاب تأمینکننده براساس عملکرد پایدار از نظر نبود فهرست جامعی از معیارهای پایداری و روشهای توسعهیافته برای ارزیابی این معیارها وجود دارد. با توجه به فضای پیچیده و عدماطمینان حاکم بر این معیارها و ارزیابی تامینکنندگان و نیاز به دقت و حساسیت بالا در این ارزیابی، هدف این تحقیق استفاده از رویکرد دیمتل-تاپسیس راف-فازی در مسئله رتبهبندی تامینکنندگان گوشت و دام زنده برای مدیریت هم عدمقطعیت داخلی و خارجی و هم پیچیدگی معیارهای پایداری است. در مرحله اول بکمک روش دیمتل راف-فازی وزن و روابط درونی بین این معیارها مشخص میشود. سپس در مرحله دوم روش تاپسیس راف-فازی برای تعیین رتبه تامینکنندگان استفاده خواهد شد. قابلیت استفاده از این رویکرد با ارزیابی تامینکنندگان در یک مورد مطالعه در زنجیره تأمین گوشت بررسی شد. نتایج نشان میدهد پنج معیار هزینه، سلامت دام و تازگی گوشت، تاثیر روی جامعه محلی، قابلیت اطمینان تحویل و توانایی فناوری به ترتیب به عنوان پنج معیار برتر هستند که روی انتخاب تامینکننده پایدار تاثیر چشمگیری دارند.
کلیدواژهها
موضوعات
عنوان مقاله [English]
Sustainable Meat Supplier Selection Using the DEMATEL-TOPSIS Method Under Internal and External Uncertainty (Case study: Shahrvand Company)
نویسنده [English]
- Mojtaba Farrokh
Assistant Professor, Department of Operations Management and Information Technology, Faculty of Management, Kharazmi University, Tehran, Iran.
چکیده [English]
Nowadays, despite the growing awareness of evaluating suppliers based on sustainability aspects, there are still limitations in selecting suppliers according to sustainable performance due to the lack of a comprehensive list of sustainability criteria and well-developed methods for assessing them. Given the complexity and uncertainty surrounding these criteria and the supplier evaluation process, along with the need for high precision and sensitivity, this study aims to apply a rough-fuzzy DEMATEL-TOPSIS approach to rank meat and livestock suppliers. This hybrid method is designed to manage both internal and external uncertainties as well as the complexity of sustainability criteria. In the first phase, the rough-fuzzy DEMATEL method is used to determine the weights and interrelationships among the criteria. In the second phase, the rough-fuzzy TOPSIS method is employed to rank the suppliers. The applicability of this approach is examined through a case study in the meat supply chain. The results reveal that five criteria—cost, livestock health and meat freshness, impact on the local community, delivery reliability, and technological capability—are the most influential factors in selecting sustainable suppliers.
کلیدواژهها [English]
- Supplier selection
- Sustainability
- Meat supply chain
- Rough-Fuzzy DEMATEL
- Rough-Fuzzy TOPSIS