مدیریت زنجیره تامین
شهریار مرزبان؛ مرتضی شفیعی؛ محمدرضا مظفری
چکیده
رشـد نگرانیهای اجتماعی و زیست محیطی درباره تاثیرات زنجیره تامین مواد غذایی و چالش های زیادی در صنعت مواد غذایی وجود دارد، منجر بـه فشار زیادی از انواع ذینفعان به منظور بهبود عملکرد پایداری چرخه عمر محصولات فاسدشدنی شده است. در این پژوهش به دنبال ارزیابی عملکرد زنجیره تامین پایدار محصولات فاسد شدنی در صنایع غذایی هستیم. ساختار زنجیره ...
بیشتر
رشـد نگرانیهای اجتماعی و زیست محیطی درباره تاثیرات زنجیره تامین مواد غذایی و چالش های زیادی در صنعت مواد غذایی وجود دارد، منجر بـه فشار زیادی از انواع ذینفعان به منظور بهبود عملکرد پایداری چرخه عمر محصولات فاسدشدنی شده است. در این پژوهش به دنبال ارزیابی عملکرد زنجیره تامین پایدار محصولات فاسد شدنی در صنایع غذایی هستیم. ساختار زنجیره تامین پژوهش حاضر، پس از بررسی پیشینههای خارجی و داخلی و پیدا کردن شکاف مطالعاتی، از یک زنجیره تامین چهار مرحلهای تشکیل شده که متغیرهای ورودی و خروجی آن بر اساس محصولات فاسد شدنی و ابعاد سهگانه پایداری انتخاب شدند. به همین منظور در راستای شناخت و استخراج شاخصهای موثر ورودی و خروجی و واسطهای به منظور محاسبه ارزیابی کارایی نسبی زنجیره تامین در بخش های مختلف، مطالعات میدانی و کتابخانهای گستردهای بر روی متغیرها و شاخصهای موجود در زمینه فعالیتهای مختلف زنجیره تامین صورت گرفت. درنهایت بعد از انتخاب شاخصها به بررسی میزان کارایی زنجیره تامین ارایه شده و رتبه بندی واحدهای کارا پرداختیم. به علت ماهیت اصلی پژوهش مواد فاسد شدنی، جامعه آماری پژوهش شامل 18 کارخانه لبنیاتی و گوشتی از استان فارس در ایران مورد مطالعه قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از تحلیل پوششی دادههای شبکهای و به منظور مدلسازی و حل آن از نرمافزار WinQsb استفاده شده است. نتایج بدست آمده حاکی از این است که بیشترین مشکلات ناکارایی شرکتهای مورد مطالعه مربوط به بخش تامین کنندگان میباشد، بر اساس نتایج بدست آمده پیشنهاداتی در جهت کارایی شرکت ها ارایه شده است.
مدیریت تولید و عملیات
یوسف شمسی؛ هوشنگ تقی زاده؛ سلیمان ایرانزاده
چکیده
هدف این مقاله تدوین الگوی انعطافپذیری تولید در صنایع غذایی میباشد. تحقیق حاضر از نظر روش تحقیق از نوع آمیخته کیفی و کمی است. در بخش پژوهش کیفی، روش داده بنیاد ابزاری برای ساخت مدل مفهومی انعطافپذیری تولید میباشد. نمونه آماری این بخش، شامل 20 نفر از خبرگان آشنا به موضوع انعطافپذیری تولید است. روش نمونهگیری در بخش کیفی، روش گلوله ...
بیشتر
هدف این مقاله تدوین الگوی انعطافپذیری تولید در صنایع غذایی میباشد. تحقیق حاضر از نظر روش تحقیق از نوع آمیخته کیفی و کمی است. در بخش پژوهش کیفی، روش داده بنیاد ابزاری برای ساخت مدل مفهومی انعطافپذیری تولید میباشد. نمونه آماری این بخش، شامل 20 نفر از خبرگان آشنا به موضوع انعطافپذیری تولید است. روش نمونهگیری در بخش کیفی، روش گلوله برفی میباشد. روش جمعآوری دادهها در این بخش مصاحبه نیمهساختار یافته است. روش تجزیه و تحلیل دادهها در بخش کیفی، فرایند سهمرحلهای کدگذاری باز، محوری و انتخابی میباشد. نتایج این بخش نشان دهنده مدل پارادایم انعطافپذیری تولید است. ابزار گردآوری دادهها در بخش کمی، پرسشنامهای محقق ساخته بر اساس مقولههای فرعی و مفاهیم بدست آمده از مرحله کیفی میباشد. روش تجزیه و تحلیل دادهها در این بخش تحلیل عاملی تأییدی و مدل معادلات ساختاری است. نمونه آماری در این بخش 201 نفر از مدیران شرکتهای صنایع غذایی در استان آذربایجانشرقی میباشد. نتایج نشان میدهد که پویایی محیطی، افزایش توان رقابتی و دسترسی به بازارهای جدید از جمله علل نیاز به انعطافپذیری تولید است که در این راه خودکارسازی و تولید به موقع از راهبردهای صنایع برای دستیابی به انعطافپذیری تولید تلقی میگردند؛ این عوامل دارای اثر مستقیم بر افزایش عملکرد سازمانی و رضایت مشتری به عنوان پیامدهای انعطافپذیری است. نتایج همچنین نشان میدهد که مداخلهگرهایی مانند عوامل مدیریتی، توانمندی مالی و .. می-توانند راهبردها را تحت تأثیر قرار دهند.
مدیریت زنجیره تامین
ابولفضل کزازی؛ امیر محمد خانی؛ ثریا بیرامی
چکیده
اهمیت عملکرد نوآوری به عنوان یکی از ابعاد مهم عملکرد شرکت ها، در ادبیات مدیریت کیفیت زنجیره تأمین (SCQM) به اندازه کافی مورد تأکید و بررسی قرار نگرفته است. علاوه بر این، تحقیقات داخلی در مورد قابلیت های SCQM، به عنوان محرک اساسی SCQM، بسیار محدود بوده است. برای پر کردن این شکاف تحقیقاتی، این مقاله به بررسی اینکه چگونه قابلیت های SCQM و عملکردهای ...
بیشتر
اهمیت عملکرد نوآوری به عنوان یکی از ابعاد مهم عملکرد شرکت ها، در ادبیات مدیریت کیفیت زنجیره تأمین (SCQM) به اندازه کافی مورد تأکید و بررسی قرار نگرفته است. علاوه بر این، تحقیقات داخلی در مورد قابلیت های SCQM، به عنوان محرک اساسی SCQM، بسیار محدود بوده است. برای پر کردن این شکاف تحقیقاتی، این مقاله به بررسی اینکه چگونه قابلیت های SCQM و عملکردهای SCQM می توانند بر نوآوری و عملکرد عملیاتی شرکت تأثیر گذار باشد و نحوه تعامل آنها با یکدیگر چگونه است، پرداخته است. بـه همیـن منظـور اطلاعـات مورد نیاز از جانب مـدیران و کارشناسان بنگاه های فعال در صنایع غـذایی استان گلستان با استفاده از پرسشـنامه گـردآوری و مورد تجزیـه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد شیوه های SCQM تأثیر مثبتی بر قابلیت های SCQM دارد. از نتایج به دست آمده دیگر اینکه شیوه های SCQM تأثیر مثبتی بر عملکرد عملیاتی صنایع غذایی استان گلستان ندارد. همچنین نتایج نشان داد قابلیت های SCQM تأثیر مثبتی بر عملکرد نوآوری ندارد.